Eetstoornissen

Bij Ineke Stijvers dietist in Hilversum kun je terecht voor problemen met eetsstoornissen.

Anorexia nervosa

Als je anorexia hebt, eet je zo weinig dat je extreem mager wordt. Dan nog zie je in de spiegel iemand die te dik is. De angst om aan te komen/de wens om af te vallen is zo groot, dat (niet) eten je leven volledig beheerst. Voedsel, calorieën tellen en afvallen zijn een obsessie. Vaak heb je jezelf een strikt eet- en beweegpatroon opgelegd. Elke dag sta je op de weegschaal en regelmatig meet je je lichaamsomvang.

Soms lukt het niet om de controle over het eten te bewaren en krijg je een eetbui. In korte tijd eet je veel calorierijk voedsel. Daarna voel je je heel slecht over jezelf. De angst om aan te komen is zo groot dat je door te braken, laxeertabletten te slikken en/of overdreven veel te sporten probeert om het voedsel snel weer kwijt te raken.

Wanneer je anorexia hebt ervaar je het als teken van wilskracht en doorzettingsvermogen dat je je hongergevoelens kunt onderdrukken. Er zijn immers niet veel mensen die dat lang volhouden. Je zult dan ook alles in het werk stellen om door te gaan met zo min mogelijk eten. Vrienden en familie die zich zorgen maken zie je als zeurpieten en bemoeials. Naarmate zij hun zorgen meer uiten, ben je geneigd om je steeds meer terug te trekken en het niet-eten zoveel mogelijk te verbergen.

Boulimia

Boulimia heet voluit ‘boulimia nervosa’. Als je boulimia hebt, heb je meestal een normaal gewicht. Toch ben je constant bezig met je gewicht en je lichaam. Je denkt aan bijna niets anders. Dik worden vind je verschrikkelijk, terwijl je regelmatig flinke eetbuien hebt. Die verlopen meestal hetzelfde. Eerst fantaseer je over wat je wilt eten, dan ga je het kopen. Zodra je thuis bent, begin je te eten. Dwangmatig, zonder te proeven en zonder dat je er plezier aan beleeft. Je hebt jezelf niet meer onder controle. Je eet alles op, tot en met de laatste kruimel.

Maar je wilt beslist niet aankomen. Daarom probeer je het voedsel kwijt te raken. Dat kan door veel te sporten. Maar ook op ongezondere manieren, zoals vasten, braken, het gebruik van laxeermiddelen, een klysma of plaspillen.

Je schaamt je voor je eetbuien en houdt ze voor anderen verborgen. Moeilijk, want alles in jouw leven draait om eten. Je voelt je eenzaam en onbegrepen. Om jezelf te troosten grijp je weer naar eten. Zo begint alles weer van voren af aan.

Een periode van afvallen duurt meestal maar even. Binnen de kortste keren begin je weer overmatig te eten. Zo ontstaat er een jojo-effect: eten en aankomen, lijnen en afvallen, eten en zelfs extra aankomen…

Eetbuistoornis

Een eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder genoemd (BED). Een eetbuistoornis lijkt veel op boulimia. Want net als bij boulimia heb je regelmatig hevige, onbedwingbare eetbuien. In korte tijd eet je dan heel veel, vaak ongezond voedsel. Zonder dat je eigenlijk echt honger had, en zonder dat je er plezier aan beleeft. Vervolgens baal je van jezelf. Je voelt je schuldig en somber.

Maar – en dat is het grote verschil met boulimia – je probeert niet om het voedsel weer kwijt te raken. Sterker nog: als troost grijp je vaak weer naar eten. Je eet jezelf als het ware steeds dieper de put in… Zo word je steeds zwaarder en kun je uiteindelijk last krijgen van ernstig overgewicht (obesitas). Met een eetbuistoornis heb je dus zowel een eet- als een gewichtsprobleem.

Meer informatie kan je vinden op Naeweb