Overgewicht

Bij Ineke Stijvers dietist in Hilversum kun je terecht voor problemen met overgewicht.

Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid, rekening houdend met je lengte. Je kunt dit checken door je BMI uit te rekenen. BMI staat voor Body Mass Index. Het is te berekenen door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters (kg/m2). Of gebruik de BMI-check.

  • BMI van 20-25: je hebt een gezond gewicht.
  • BMI van 25-30: je bent hebt overgewicht.
  • Een BMI van 30 of hoger: je hebt ernstig overgewicht (obesitas).
  • Een BMI van 40 of hoger: je hebt morbide obesitas

Mensen met overgewicht en obesitas hebben meer kans op ernstige ziekten zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.  Hoe hoger het BMI, hoe meer gezondheidsrisico’s!

De BMI is niet altijd een goede graadmeter. Spieren wegen bijna 20 % meer dan vet, waardoor iemand met veel spieren een hoger lichaamsgewicht heeft. Het kan zelfs zijn dat de BMI aangeeft dat er sprake is van overgewicht, terwijl die persoon in werkelijkheid een gespierde bodybuilder is. Het vetpercentage, de tailleomtrek en de spiermassa zijn in zulke gevallen betere indicaties.

Overgewicht ontstaat als je via de voeding meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt; dus door teveel eten en te weinig bewegen!  Het lichaam slaat de overtollige energie (kcal.) op als vet. Zo stijgt het gewicht. Je kunt een erfelijke aanleg hebben voor overgewicht, maar ook dan krijg je pas gewichtstoename bij de combinatie van te veel eten en te weinig bewegen.

Overgewicht kan ook psychologische gevolgen hebben zoals minder zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld en stress.

Afvallen op een gezonde manier is heel belangrijk! Dit kan je doen met een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Wanneer je ongezonde gewoontes verandert, goed naar jezelf en je lichaam leert luisteren, gaat sporten, leert ontspannen, leert wat een gezond voedingspatroon is, zal je merken dat je dat je lekkerder in je vel komt te zitten. Op deze manier bereik je geleidelijk, maar definitief een nieuwe energiebalans en pas dan volgt blijvend gewichtsverlies. Wanneer je    10 % van je lichaamsgewicht kwijtraakt is dat al een enorme winst voor je gezondheid. Het afvallen hoeft niet snel te gaan: wanneer in een maand twee kilo afvalt is dat al 24 kilo in een jaar!

Op deze manier voorkom je een jojo-effect. Gezond en geleidelijk afvallen heeft een groot voordeel: het resultaat is blijvend. Afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan het nieuwe voedingspatroon. Bedenk dat je een investering doet in je gezondheid, voor de toekomst! Er kunnen zich altijd tegenslagen voordoen waardoor het afvallen even niet lukt. Probeer dan toch door te zetten, ik kan je hierbij coachen.